Κοσμά Ζακυνθινού Ημερομηνία: Cumartesi, 27 Nisan 2013

Coiling 30 small producers to "look" at foreign markets

Coiling 30 small producers to

Τουλάχιστον 30 μικροί παραγωγοί ελληνικών προϊόντων συσπειρώνονται σε μια κοινή προσπάθεια ενίσχυσης της παρουσίας τους σε χώρες του εξωτερικού, με βασικό διακινητή την αλλαντοποιία Μιράν, αναζητώντας διεξόδους στη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης που πλήττει τους καταναλωτές, λόγω οικονομικής κρίσης.

Με σύνθημα «Στηρίζουμε μικρούς Ελληνες παραγωγούς» η αλλαντοποιία, που φέτος συμπληρώνει ενενήντα χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα και έχοντας ήδη διεισδύσει στις αγορές της Σουηδίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, επενδύει στην περαιτέρω ενδυνάμωση της παρουσίας της σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμμαχο στη νέα εξαγωγική ανάπτυξη, που θα επιδιώξει να επιτύχει η επιχείρηση, αποτελεί το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο, καθώς πέραν των private labels που διαθέτει, διακινεί προϊόντα επιπλέον τριάντα επιλεγμένων παραγωγών της περιφέρειας, δίδοντας «βαρύτητα στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα», όπως επισημαίνει στην «ΗτΣ» ο Μιράν Κουρουνλιάν, εγγονός του ιδρυτή και υπεύθυνος πωλήσεων της ομώνυμης επιχείρησης.

Ολα ξεκίνησαν από το μεράκι, το πάθος και την τέχνη του Μιράν Κουρουνλιάν, του ιδρυτή και εμπνευστή της επιχείρησης. Η περιπλάνηση αρχίζει το 1915 με τη γενοκτονία των Αρμενίων, στην Κωνσταντινούπολη κι από εκεί στη Χίο, τον Πειραιά και την Παλιά Κοκκινιά, ενώ το θεμέλιο της οικογενειακής επιχείρησης μπαίνει το 1922, όταν οι Κουρουνλιάν έστησαν το μαγαζάκι τους στην οδό Ευριπίδου 45. Η φήμη της επιχείρησης γρήγορα εξαπλώθηκε και το 1950 η οικογένεια δημιούργησε ένα πρότυπο εργαστήριο μεγαλώνοντας έτσι το δίκτυο διανομής σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Η φήμη των προϊόντων γρήγορα επεκτάθηκε και μαζί η ίδια η επιχείρηση. Από στόμα σε στόμα, η ποιότητα των προϊόντων του έγινε γνωστή και το όνομά του συνδέθηκε με τον καλό παστουρμά και το καλό σουτζούκι, τα «αρμένικα».

Από γενιά σε γενιά

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1983, το εργαστήριο ανέλαβε ο γιος του παππού Μιράν, Μπέδρος Κουρουνλιάν, ακολουθώντας πιστά την παράδοση του ιδρυτή, αλλά αξιοποιώντας και τις ευκαιρίες για το μέλλον.Αναλαμβάνοντας τα ηνία της επιχείρησης, επεκτείνει τη μονάδα κι έτσι δημιουργείται ένα σύγχρονο εργοστάσιο σε έκταση 1.300 τ.μ. όπου παράγονται πλέον σε μεγαλύτερες ποσότητες τα δύο κλασικά προϊόντα, ο παστουρμάς και το σουτζούκι. Παράλληλα, επεκτείνεται ακόμη περισσότερο το δίκτυο διανομής και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, ενώ αυξάνεται σημαντικά η πελατεία στην Οδό Ευριπίδου, θέτοντας έτσι σε λειτουργία ένα σύστημα διανομής κατ΄ οίκον, που φτάνει σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τη δεκαετία του '90, την επιχείρηση αναλαμβάνουν οι «κληρονόμοι» της παράδοσης και της αφοσίωσης του παππού Μιράν. Πρόκειται για τον συνονόματο Μιράν και τον αδερφό του Κρικόρ Κουρουνλιάν.

Με την επίμονη και συνεχή δουλειά, οι εγγονοί καταφέρνουν να μετατρέψουν την εταιρεία Μιράν στη μεγαλύτερη στο είδος της σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, διατηρώντας, παράλληλα, ανέπαφη τη μέθοδο για την επεξεργασία των προϊόντων από την εποχή της δημιουργίας του πρώτου εργαστηρίου. Ο παστουρμάς στεγνώνει σε ευάερους και ευήλιους χώρους, χωρίς καμία μηχανική παρέμβαση, με αποτέλεσμα η ωρίμασή του να γίνεται φυσικά και αβίαστα. Μία χρονοβόρα μέθοδος, που όμως δικαιώνεται απόλυτα στο αποτέλεσμα.

H Μιράν στο εξωτερικό

Οι προσπάθειες ξεπερνούν πλέον τα όρια της Ελλάδας ώστε τα προϊόντα Μιράν να γίνουν γνωστά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και παράλληλα εξερευνούν τόσο τις δυνατότητες για νέα προϊόντα όσο και την επέκταση του ιστορικού πλέον καταστήματος στην Οδό Ευριπίδου. Στόχος είναι εντός του 2013 να αναπτυχθεί το δίκτυο εξωτερικού, πέραν των τριών χωρών που έχει σήμερα παρουσία (Σουηδία, Γαλλία και Γερμανία), εμπλουτίζοντας τη γκάμα των προϊόντων της. Επιπλέον, στα εδέσματά της προστίθεται και ο σπάνιος παστουρμάς καμήλας, ένα ελαφρύ στη γεύση προϊόν που δένει αρμονικά με τα μπαχαρικά του παστουρμά.

Αλλά οι καινοτομίες δεν σταματούν εκεί. Η δημιουργία άοσμου παστουρμά αποτελεί πατέντα για την αλλαντοποιία Μιράν, ενώ κυκλοφορεί σε φέτες παστουρμά σε ειδική αεροστεγή συσκευασία για να διατηρεί όλη του τη φρεσκάδα. Επιπλέον, πρόσφατα αναδιαμορφώθηκε το κατάστημα στην Οδό Ευριπίδου, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που «παντρεύει» ιδανικά την παράδοση με στοιχεία του σήμερα και προσφέρει πολλά ντόπια προϊόντα όπως μπαχαρικά, τυριά, αλλαντικά και εκλεκτά εδέσματα από μικρούς Ελληνες παραγωγούς.

Ιχνηλασιμότητα

Η ιχνηλάτηση των προϊόντων στηρίζεται στην παρακολούθηση της πρώτης ύλης κρέατος, από τη στιγμή της γέννησής τους έως τη μετατροπή του κρέατός τους σε τελικά καταναλωτικά προϊόντα.

Με τη χρήση του GL1 Trace, όπου είναι ένα ηλεκτρονικό λογισμικό σύστημα, το οποίο καταγράφει τις πληροφορίες (παραγωγός, ημερομηνία σφαγής, ημερομηνία επεξεργασίας, βάρος, παρτίδα κ.τ.λ.) για όλα τα προϊόντα, σε όλες τις φάσεις της παραγωγικής διαδικασίας, από την παραγωγή τους, τη σφαγή, την παραλαβή, την κοπή, την επεξεργασία, τη συσκευασία μέχρι και τη διάθεσή τους στους τελικούς καταναλωτές. Σε κάθε συσκευασία των προϊόντων αναγράφεται ένας κωδικός με το λεκτικό Trace ID, ο οποίος παραπέμπει στα στοιχεία του συγκεκριμένου προϊόντος όπως καταγράφηκαν στο σύστημα, ενσωματώνοντας επίσης λειτουργίες Mobile & Online ιχνηλασιμότητας. Ετσι δίνεται η δυνατότητα σε κάθε καταναλωτή, πληκτρολογώντας το συγκεκριμένο κωδικό, είτε στο κινητό του τηλέφωνο είτε μέσω internet, να ενημερωθεί για όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που προσδιορίζουν την ταυτότητα του τελικού προϊόντος που αγοράζει.

Ο Μιράν Κουρουνλιάν, εγγονός του ιδρυτή της ομώνυμης επιχείρησης

  • Η ιστορία της επιχείρησης Μιράν ξεκινά το 1922, όταν οι Κουρουνλιάν έστησαν το μαγαζάκι τους στην οδό Ευριπίδου 45
  • Η φήμη της εταιρείας εξαπλώθηκε γρή-γορα και το 1950 η οικογένεια δημιούργησε ένα πρότυπο εργαστήριο
  • Λίγα χρόνια αργότερα, το 1983, το εργαστήριο ανέλαβε ο γιος του παππού Μιράν, Μπέδρος Κουρουνλιάν, ακολουθώντας πιστά την παράδοση του ιδρυτή.
  • Τη δεκαετία του 90, την επιχείρηση αναλαμβάνουν οι «κληρονόμοι» της παράδοσης και της αφοσίωσης του παππού Μιράν, ο συνονόματος Μιράν και ο αδερφός του Κρικόρ Κουρουνλιάν

Lezzet deneme toplantıları ile ilgili bilgi alın